Return to site

Radio - overgave & vertrouwen in de Yoga Sutra's

· Blog

🙏💕Ik mocht weer iets vertellen op de radio voor de Theosofische Vereniging in Nederland! Dit keer over ‘Overgave en vertrouwen in de Yoga Sutra’s van Patanjali’. Dit vinden we in de veelbeschreven sutra Isvara Pranidhana, en betekent devotie en overgave aan God (Īshvara).

Je treft het radio interview hier, 3e rij, 3e interview https://www.helloradio.eu/radio-on-demand-mei-2020/

Voor overgave is vertrouwen nodig! Hoe doe je dat? Vertrouwen op het Bestaan is een kwaliteit die je kunt ontwikkelen. Vertrouwen is een zijnstoestand die niet gericht is op personen. ‘Ik vertrouw die of die’. Je kunt deze kwaliteit ontwikkelen door eerst het Bestaan in jezelf waar te kunnen nemen. Door bewust verbinding te maken, bijvoorbeeld door mantra, japa-meditatie of concentratie op het Bestaan in jezelf, in je hart. Als je dat doet kan je het Bestaan in jezelf gaan voelen. En als je de innerlijke beweging van het Bestaan in jezelf voelt kan je bijvoorbeeld ook gaan voelen welke richting het je aanwijst. Het is heel subtiel. ‘Goed in je gevoel zitten’ is daarom voorwaardelijk.

Daarvoor moeten we eerst onze gevoelsblokkades oplossen die zijn ontstaan als gevolg van ons verleden en allerlei relaties en situaties. We zijn in ons hoofd ‘gevlucht’ om te overleven en zekerheid te vinden. En dan leef je meer vanuit je denken in plaats van je zuivere gevoel. Voor overgave heb je vertrouwen nodig. Ten eerste in jezelf en je eigen gevoel en dat lukt alleen maar als je je eigen gevoelens helemaal toelaat en alle gevoelsnuances van jezelf leert kennen en omarmd. Het geleidelijk verdwijnen van de versluiering leidt tot een heel verfijnd gevoelsleven en enorme gevoelsdiepte en dàt is de manier waarop je God of het Bestaan ook in jezelf kunt waarnemen.

Hoe kan je overgave en vertrouwen praktiseren in onzekere tijden? Overgave in tijden waarin het leven lekker loopt is het niet moeilijk. Je overgeven in uitdagende situaties en erop vertrouwen dat precies datgene gebeurt dat nodig is, dat is heel moeilijk om te doen. Een praktische toepassing en begin kan zijn om de moeilijke of spannende situatie waarin je je bevindt toe te laten zoals deze is. Niet door je ermee te vereenzelvigen maar gewoon te laten zijn. Er is misschien onzekerheid over de toekomst, diep verdriet of lichamelijke pijn. Probeer het gewoon te voelen zoals het is. En te aanvaarden dat het zo is. Door aanvaarding en acceptatie haal je het gevecht uit de situatie. Door te voelen kan deze energie doorstromen precies zoals het is. Niet ertegen vechten, onderdrukken of beredeneren. Sta jezelf toe deze gevoelens gewoon te hebben en te laten zijn en dat het oké is. Dat is ook een stukje overgave aan de situatie en dan kan je lichaam verzachten, beter doorstromen. Wees zacht voor jezelf! ❤️

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK