Return to site

Radio - Mantra in de Shiva Sutra & de Yoga Sutra’s van Patanjali

Mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). De kracht van mantra zit niet in de specifieke letters maar de klanken waar deze letters voor staan. In hun diepste aard zijn ze geluid en bewegingen in bewustzijn.

Een mantra is een bijzondere samenstelling van klanken. Door een speciaal soort trilling kan een bijzondere bewustzijnstoestand opgewekt worden in het bewustzijn.

De letters van het Sanskrit alfabet elementen waaruit alle Mantra’s zijn afgeleid zijn elk het voertuig van een fundamentele eeuwige kracht.

In dit radio interview ga ik nader in op Mantra in de Shiva Sutra & de Yoga Sutra’s van Patanjali je treft het hier op de 3e rij, 2e interview https://www.helloradio.eu/radio-on-demand/juni-2020/

We kennen mantra’s natuurlijk van de moderne kirtanzangers zoals Krishna Dass, Deva Premal en Snatam Kaur.

Krishna Das - Rockstar of mantra

Krishna Das (foto) ook genoemd 'Rockstar of mantra' stelt:

Degenen die zijn teruggekeerd, hebben ons deze namen van God gegeven (mantra’s). Deze namen zijn het geluid van de branding van die ‘Oceaan van Liefde’. Mantra’s hebben de kracht om ons te helpen onze weg terug naar die oceaan te vinden. We hoeven niets te creëren; we hoeven geen emoties of gevoelens te produceren. Alles is er al en alles wat we moeten doen is onthouden en ernaar terugkeren. Iedereen heeft zijn eigen pad naar dit strand, naar de Oceaan, maar we eindigen allemaal op dezelfde plek. Er is er maar één ... Een.

Er gaan verschillende zienswijzen schuil achter de wereld van mantra. In de yogatradities en specifieke geschriften staan vele uitleggen beschreven. Een Sutra om te bestuderen wanneer je meer wilt weten over de aard en afkomst van trilling is de Siva Sutra, die in het tweede deel beschrijft hoe de Shakti kracht bestaat uit trilling. 'Mind is mantra' wordt hier gesteld. Maar ook in de meer bekende geschriften zoals de Yoga Sutra’s van Patanjali beschrijft op meerdere plaatsen de werking en inzet van mantra. Bijvoorbeeld om via AUM tot het Bestaan te komen of om bijzondere vermogens op te wekken. Maar daar is het de ware yogi natuurlijk niet om te doen ;)) Al met al aanraders voor iedereen die dieper wil gaan!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK